點解今日你冇假放?

27/12/2013 - 3:19am
Share

Number of views

3130

標籤

今日Boxing Day,講到普天同慶咁,原來唔係個個有假放拆禮物。香港有17日「公眾假期」(俗稱銀行假),Boxing Day就係其中之一;但法例規定一定要放嘅勞工假得12日,就唔包Boxing Day,好多從事建造、飲食、清潔、保安、出版嘅打工仔都冇份。原來佢地都唔係「公眾」……
 
點解大細超?

有人放多幾日假,有人放少啲,咁唔公平嘅做法全世界係得幾個國家有,包括英國、印度、愛爾蘭——全部都同英國制度有關。公眾假期之所以叫銀行假,係因為銀行放假嗰幾日好多文職工作都做唔到,白領就順便放埋。但體力勞動嘅藍領就冇呢支歌仔唱……

維持原判 多得功能組別 

2008年,李卓人動議將勞工假同公眾假期睇齊。立法會表決,34票贊成,1票反對,17票棄權。議案……不獲通過!

點解會咁?答案就係分組點票。議案在地區直選以23票贊成,3票棄權獲得通過;但在功能組別就以11票贊成,1票反對,14票棄權遭否決!由於分組點票需要直選同埋功能組別一齊通過,嗰5日假期,就係咁先囉~

 
 
 
Share