【廢青打散工手記】見工:與保險佬談人生

03/06/2017 - 3:45pm
Share

1. 岩岩上咗保險公司見工,做大學校園問卷調查員(我的人生到底哪裡出錯了XD)。我申請時唔知係保險公司,諗住hea工就無謂着得太勁,牛仔褸配黑色燈芯絨長裙,背囊放notebook順便去自修室碼字。

2. 點知人地搵個地區總監嚟見我,入到office最入嗰間大玻璃房。穿過一整層的辦公室,目測receptionist個袋應該貴過我全身打扮。阿總監光頭中年再上少少,高大decent。不過銜頭似是吹出來的多。我介紹完自己,佢話望住我張cv話,你一年都轉一次工喎,我話,我對上一份就做咗5年嘅。佢望一望機構名,問我即係邊道,工商聯?我話係香港職工會聯盟,死都唔講簡稱,博佢唔識,佢真係唔識。

3. 佢話「好curious」我做勞工團體呢啲工有幾多錢人工,我講完大家失笑。然後佢又講,好多時出來追求自己的理想,發現理想同生活背道而馳,做保險呢,可以發展到自我,對好多人,又幫到人,又搵到錢又唔駛放棄自己的興趣。我心諗,但我有原則同對自己的標準喎 (no offense to 金融界別人士,人各有志)。

4. 佢問我,讀完書諗住做咩。佢話,你都唔係幾諗搵錢,我幾大都話,係呀,夠糊口就得。等佢唔好再同我吹保險經紀有幾大人生意義。佢只能話,ok I admire that.

5. 話說份工係坐公司車到不同大學搵國內學生參與internship,不涉及銷售成份。佢話,你3X歲啫,都唔算離開校園好耐。我又笑了。又講下自己識啲學生咁樣。

6. 然後吹咗去無雷公咁遠,講下我做乜對勞工咁有興趣,我淺談作為知識分子的位置,佢又噏下佢自己對personal development有啲研究。其實都係一位decent的叔叔,只係同我是不同世界的,我亦對嗰個世界無興趣。走時佢送我出去搭lift,我話我以為係一份比較簡單的工作,佢話,想每個崗位的人知道佢份工作背後的價值,會做得投入啲。都啱嘅,做管理層是咁做的。

7. 又睇下佢聽日會唔會call我開工。1000蚊日薪喎。而下個月頭的珠寶展booth helper,有着落了,去Asia World Expo,60蚊一個鐘另加每日50蚊車費,唔包飯鐘。又做下囉。個agency問,仲有無朋友想做,介紹個男的,佢即刻話,男的崗位已滿,佢地依家搵女仔。係咪可以去平機會告9佢喇?

8. 又接下寫文的散工。話說之前心想如果有studio工作就好。無專登搵,輾轉有朋友找人合租band房。等待成事中。希望能提升碼字的工作效率。世事都自然有安排,做人是是但但就好。

 

 
Share

小圓。前勞工組織幹事,一件有良好生涯規劃的80後,人生中段出現天氣不似預期的縫隙,以大驚小怪及隨遇而安的心態,踏上了散工之旅,發展另一套工作倫理。