【廢青打散工手記】行一條街的時間思考一日使費

13/05/2017 - 4:01pm
Share
最近的生活是諗,煮咩,寫咩,同埋雕章雕咩。呢段生活,可以稱得上是on job detox,清清過往在雲上工作積落的毒,踩踩個生存的實地。
 
在中環返短期工。所謂賣衫,其實係荀位來的,因為呢個位真係人流極少。大家好清楚呢個崗位只需要存在,因此可以做好多其他野。加上同老友一齊做,結果好似以前中學去自修室咁,工作桌上亂到七彩,收錢時撥開晒枱面啲雜物先開到部電腦咁樣。
 
日日對住啲衫,好驚自己視野只在這2百平方呎裏。好彩可以做自己嘢。在這裏過了聖誕,又過了元旦,失去了對「紅日」的知覺,又無去元旦遊行。存在就有錢收的幸福生活,所以無咩嘢寫。
 
食:第一日在SOHO間Burger King買咗$58個餐之後,我就發誓要帶飯。結果有7成時間都係有帶飯的。日日都帶飯,放工會諗煮咩餸好呢。雖然通常都煮啲30 mins快飯,但可以照顧自己飲食,而唔係好似以前日夜顛倒,要半夜三更先入到廚房整宵夜,心情是愉悅的。惟一問題係,我其實係唔食得微波爐叮嘢,食咗一星期,即刻生唇瘡,準得好離譜。
 
最近試了芝麻味噌醬煮番薯,收工去百佳買咗一個洋葱同一個番薯,共$4蚊雞,咁樣可以食2餐。尋晚見屋企浸咗冬菇,中為西用整左蕃茄冬菇燴飯,落左2塊卡夫芝士,簡直唔認得自己。日日食自己煮的飯真係好幸福。而且,老豆專登買晒餸俾我煮,幾乎唔駛花錢(掩眼)。唔帶飯的時候,吃素的最好選擇是去勝香園買蕃茄蛋麵,$28,或者在伊利近街的玉葉吃海帶綠豆沙。返中環舊區的小小確幸。咖啡的選擇是100蚊6包的Drip Coffee,又平又好味。
 
定時返工放工,N年無過規律生活。飲多咗水,食多啲嘢,健康生活,全靠老友Keep住提醒 ♥。凡事太盡,緣份勢必早盡。
 
錢:一定係因為水星逆行逆咗在我的八宮,12月中去完汕頭之後,我發現我拮据情況已經到底,連沙都刮唔到粒出來。唔好問我點解,我都唔知點解。識我的人都知本人一向係視錢財如糞土的月光族,最近literally是屎都無得食。本身計過夠駛埋月底,但原來計漏了自動轉帳交唔知乜叉保險。一向收開月薪的人,個個月好老定等台慶(aka出糧日),又加上我真係好唔識理財,咁大個女都無諗過呢啲野。然後就發現有錢在手,就會駛,無錢在手,就唔會駛。實行日日都是No spent day。
 
今朝,我經歷一個複雜的思考辯證過程:朝早用八達通搭了$6.2車到中環,螢幕顯示餘額$6.5。落車,想買個包做早餐,但個袋只有$5蚊,我諗緊好唔好用八達通去7仔買蛋糕,但今晚約咗人在屯門,車費成廿雞,用八達通ok,但千祈要搭一程過個架車,唔好要轉車,會無轉乘。諗起麥記有10蚊平野,下午茶就食佢,咁早啲食個飯盒囉。
 
成個思考過程經歷咗一條鴨巴甸街斜路。最後我決定返上舖頭食我放咗幾日都無食的雪梨做早餐,丫,又真係幾甜喎。
 
為幾蚊,花咁多腦汁。呢種就是基層生活?用好少錢過好的生活,確是一種學習來的。
 
Share

小圓。前勞工組織幹事,一件有良好生涯規劃的80後,人生中段出現天氣不似預期的縫隙,以大驚小怪及隨遇而安的心態,踏上了散工之旅,發展另一套工作倫理。